Solarninovinky.cz

Proč ministr Fischer odvolal experta na solární arbitráže Šnábla?

Ministr financí v demisi Jan Fischer v pátek odvolal z funkce vedoucího oddělení mezinárodní ochrany investic a zahraniční pohledávky Radka Šnábla. Do sporu s ministrem se dostali i tři právníci, kteří pracovali na solárních kauzách. Uvedl to denik.cz.

title=


Nádoba mé trpělivosti přetekla. Když jsem se ve čtvrtek dozvěděl, že dvě jeho podřízené si oficiálně stěžovaly na šikanu, tak to ukazovalo na nestandardní způsoby chování pana Šnábla. Rozhodnutí jsem pečlivě zvažoval. Zjistil jsem, že jsou tam věci netransparentní, že se zvláštním způsobem platí služby advokátních kanceláří pro arbitráže a tak dále, řekl v rozhovoru pro Deník Jan Fischer.

Fischer dodal:  Věc nechávám prošetřit. On dostal výpověď, dvě či tři jeho spolupracovnice nikoli – ty mají takzvané překážky v práci. Než jsem tam stihl poslat interní audit, tak na pracovišti mohutně jely skartovačky. ? A tyhle dámy byly u toho. Abych zabránil skartování dokumentů, mají na nějakou dobu zakázaný přístup do těchto prostor.

Šnábl nemá právnické vzdělání

Exministr Kalousek argumentuje, že Radek Šnábl je odborník, který zachránil republice miliardy. Ministerstvo financí podle něj za posledních sedm let neprohrálo jedinou arbitráž, namítl redaktor Deníku.

Odpověď Jana Fischera byla striktní: Pan Šnábl se nijak dramaticky fotovoltaikou nezabýval, arbitráže v oblasti fotovoltaiky nejsou ohroženy. Navíc není právník. Má středoškolské vzdělání, přestože byl jmenován do funkce, která vyžaduje vysokoškolské. Za šest let nebyl schopen doložit o vysokoškolském vzdělání doklad. Kdyby byl tak vynikajícím odborníkem, který spasí Českou republiku a zachrání ji od všeho možného, tak nebylo potřeba za miliony a miliony korun platit drahé renomované právní kanceláře a mohli jsme vše udělat za mzdu pana Šnábla a jeho spolupracovníků. Jsou to mýty, které šíří pan Kalousek, a asi ví, proč to dělá.., dodal Fischer.

Vážil si ho přes to, že byl odsouzen za daňový delikt, což je od ministra financí husarský kousek. Já už jsem konat musel. Pan Šnábl má prověrku na nejnižší stupeň, kterou získal letos v květnu nebo ?v červnu! Na oddělení přitom přicházel do styku s dokumenty označenými minimálně jako důvěrné. Pro mě se stal nedůvěryhodnou osobou, komentoval dále Fischer.

Chybějící koncept?

Fischer se dosti důkladně vyjádřil k důvodům odvolání Šnábla. Například 19. února přišlo podání ze strany fotovoltaiků, kdy asi v 19 případech podávali jejich advokáti stížnost na ministerstvo financí. To mělo lhůtu na vyjádření šest měsíců. Pan Šnábl se mi teprve 19. srpna chystal přinést k podpisu věci, které by stát mohly přijít až na čtvrt miliardy. V tu chvíli už bych s tím nemohl nic dělat, 

Podle Fischera se v minulosti pracovala bez koncepce. Za něj se postupovalo od arbitráže k arbitráži, chyběl ucelený koncept. Teď chci situaci analyzovat, ale je tam štáb právníků, uzavřel ministr Fischer.

Datum: 24.2.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz