Solarninovinky.cz

Politické harašení: Stojí za rozpuštěním Sněmovny solární baroni?

Rozpuštění Sněmovny, které si v úterý odhlasovali poslanci, prospěje zejména obchodníkům v solárním byznysu. Uvedla to končící předsedkyně poslanecké sněmovny z ODS Miroslava Němcová v rozhovoru pro portál novinky.cz. 

title=


Zainteresovaní  (tj. solární baroni) si podle ní potřebovali ošetřit legislativu, která nyní prochází schvalovacím procesem. Senát k ní dle jejího mínění podá pozměňovací návrh, na který již Sněmovna po svém rozpuštění nebude moci zareagovat. 
 
Za vše mohou solární baroni

Němcová prohlásila, že ze strany předsedy Senátu ČR Štěcha zaznamenala dva návrhy. Jeden z nich dle ní byl k fotovoltaice, že k ní budou mít pozměňovací návrh. Myslím si, že to je přesně ten důvod, proč se musela Sněmovna teď rozpustit. Když si to dám do kontextu, jaký zmatek tu byl kolem zákona o odpadech, tak prostě tyhle síly si to potřebovaly nějak ošetřit. Nejlépe tak, že Sněmovna se rozpustí, už to nebude moci doprojednat, a oni protlačí pozměňovací návrh v Senátu, uvedla Němcová pro Právo. 

Na otázku, jaké síly, dodala: To jsou pořád ti stejní baroni. Stačí si přečíst rozhovor s ředitelkou Energetického regulačního úřadu, pod jakým je tlakem. Tohle se tam děje, a kdo to nevidí nebo nechce vidět, tak je s nimi v nějakém spojení. To je jedna z velkých ekonomických věcí, o které se v současné době hraje.

Předseda senátu tvrzení Němcové odmítá

Předseda Senátu Milan Štěch se důrazně ohradil vůči výrokům předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která proti rozpuštění dolní komory argumentovala mimo jiné tím, že kvůli předpokládaným výhradám Senátu spadnou některé důležité zákony pod stůl. 

Senátoři podle něj rozhodně nebudou mít zájem na tom, aby zákon upravující podporu pro obnovitelné zdroje energie nebo občanský zákoník nenabyl účinnosti k prvnímu lednu příštího roku, čímž by mohlo například dojít k zvýšení cen elektrické energie, jak upozorňovala poslankyně ODS.

Hned, jak bude mít patřičné tisky k dispozici, začne prý Senát na projednávání zákonů pracovat. My budeme jednat tak, abychom dodrželi ústavu. Tisky budou projednány do poloviny září, dodal Štěch s tím, že neví o tom, že by senátoři v tuto chvíli připravovali pozměňovací návrhy.

Polemiky a dohady, že Senát zneužije vakua, kdy nebude fungovat sněmovna, jsou podle Štěcha nedůstojné a neseriózní a mají za cíl odvést pozornost od občanské demokracie, protože ta chce ve snaze zachránit svůj propad najít nějakého – v tomto případě vnitřního – nepřítele v této zemi, který by tady mohl ohrozit demokracii.

Datum: 15.2.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz