Solarninovinky.cz

Expert: Jak správně strukturovat investici do fotovoltaiky na Ukrajině?

Aleš Spáčil, patří k našim předním expertům na fotovoltaiku. Má bohaté zkušenosti s fotovoltaikou nejen v České republice, ale i ve východní Evropě. Jaký je jeho pohled na perspektivy investování do fotovoltaiky na Ukrajině?

title=

Zde najdete video o projektech společnosti Ekotechnik na Ukrajině 

V exkluzívním rozhovoru, který Aleš Spáčil poskytl naši redakci, jsme zjišťovali, jaké jsou nyní možnosti pro investice do solárních elektráren na Ukrajině. 


SN: Proč jste se začal zabývat fotovoltaikou na Ukrajině?

Ještě když jsem pracoval ve společnosti Conergy Italia, hledal jsem nové perspektivní trhy. Osobně jsem poznal většinu balkánských zemí, pracoval jsem na projektech v severní Africe a vyšlo mi, že neexistuje jiná země v doletové vzdálenosti 5 hodin, kde by se podmínky pro fotovoltaiku postupně zlepšovaly a kde by se výkupní ceny pohybovaly nad 30 centů – než Ukrajina. 

Zjistil jsem, a to shodou okolností, že největším opravdu zahraničním developerem je pražská společnost Ekotechnik. Ještě na jaře letošního roku Conergy zvažovala vstup na ukrajinský trh prostřednictvím projektů, které chtěla koupit od Ekotechniku. Bohužel než se tento záměr realizoval,  tak Conergy vyhlásila ochranu před věřiteli a její italská dcera se přestala zabývat mezinárodními projekty.

Jsem přesvědčen, že projekty Ekotechniku na Ukrajině dávají smysl. Proto bylo celkem logické, že jsem se k Ekotechniku přidal.

SN: Výhodnější podmínky na Ukrajině? Státy přece – podle českého tisku – podporu OZE omezují….?

Transparentní snižování výkupních cen pro solární energii neznamená automaticky omezování podpory. Všichni víme, že náklady na výstavbu FVE klesají a budou dále klesat. Proto usuzuji, že i když na Ukrajině na počátku roku 2015 dojde k avízovanému snížení výkupních cen o 10% a v roce 2019 ke snížení o 40%, tak to jen reflektuje globální odhady poklesu investičních nákladů. 

Ale pozor: Ukrajina má nastavenou regulaci podpory pro obnovitelné zdroje energie (OZE) od roku 2009 a od té doby podmínky nejen nezměnila, ale několikrát vylepšila. Mimo jiné zavedla daňové prázdniny pro nové projekty v oblasti OZE. Nejlepším důkazem toho, že ukrajinská vláda chce dále podporovat OZE, je skutečnost, že v těchto dnech otevřela trh malých střešních fotovoltaických instalací.

SN: Tak se podívejme rovnou do jádra investorského zájmu- jak rychle se investorovi vrátí investice?

Jednoduše: IRR je přes 20% a investice se vrátí za pět let. Ale tady je předpokladem, že se investice udělá správně, tedy správně nastrukturuje.

SN: Na co si má český investor dát na Ukrajině pozor?

Rád bych zdůraznil, že Ukrajina není jako Kongo nebo Senegal, aby Vám na elektrárnu přijela tlupa ozbrojenců, zastřelila správce a odvezla panely. Ukrajina je standardní evropská země, u které si musí investor dávat nejvíce pozor na vlastní neznalost a ignorování místních zákonů. 

Jedna ze specialit, které z Čech,  Německa nebo Rumunska neznáme, je takzvaný Local Content Regulation (LCR). LCR představuje požadavek na to, aby byla jistá část technologie ukrajinského původu. Ačkoliv Ukrajina tento požadavek zmírnila v rámci snah o podporu místní fotovoltaiky, může to být něco, na čem se investor může pořádně spálit. Ale Ekotechnik má řešení.

Chcete se dovědět více o možnostech investování do fotovoltaiky na Ukrajině? Zajímá Vás pohled právních expertů Cameron McKenna na ukrajinskou legislativu a LCR? Víte jak správně strukturovat investici do fotovoltaiky na Ukrajině?

Odpovědi na výše uvedené otázky  a mnoha dalších cenných informací, který se týkají investování na Ukrajině, získáte na semináři o investování do fotovoltaiky na Ukrajině.

Tento seminář organizuje ukrajinská kancelář Cameron McKenna spolu s Ekotechnikem a účetní kanceláří Accace pod záštitou české státní agentury Czechtrade. Seminář se uskuteční v Kongresovém centru v Praze dne 15.října 2013

Více informací o semináři naleznete v přiložené pozvánce

Datum: 9.2.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz