Solarninovinky.cz

Ištvan se Šlachtou chystají největší razii proti solárním baronům

Největší politická kauza okolo bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové a stíhaných bývalých poslanců ODS je pouze slabým odvarem toho, co šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta a olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan chystají. Podle informací serveru E15.cz se nyní plánují zaměřit na podezřelé obchody v solární energetice. 

title=


Policie zahájila rozsáhlé vyšetřování zaměřené na nelegální byznys v solární energetice. Na případu údajně pracuje Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a jihomoravská kriminální policie pod dozorem žalobce Iva Ištvana. Státní zastupitelství ani policie nechtějí průběh vyšetřování komentovat.

Podle portálu E15.cz by druhé kolo vyšetřování mělo zasáhnout především české solární barony z daňových rájů, politické lobbisty a politiky, které spojuje nelegální byznys v solární energetice. Již ve čtvrtek Ištvan navštívil Energetický regulační úřad (ERÚ), s nímž jsou žalobci v kontaktu kvůli možným podvodům ve fotovoltaice.

Původní předpoklad byl, že se má akce rozjet zhruba v půlce srpna, kvůli tomu se v Nagygate přesunuly výslechy asi dvaceti lidí, sdělil týdeníku Euro zdroj blízký vyšetřování, který si přál, s ohledem na citlivost dané záležitosti, zůstat v anonymitě. Časový plán by mohl pozměnit případný únik některých odhalení do médií. 

Vyšetřovatelé se údajně zabývají podvody a nezákonnými výnosy z provozu solárních elektráren. Podle týdeníku jsou v hledáčku lidé, kteří se kolem solárního byznysu pohybují, například podnikatelé Roman Janoušek, Michal Zahradníček nebo Ivan Kyselý.

Detektivové ale prý sbírají informace o možných solárních aktivitách také u Mirka Topolánka a Marka Dalíka, Jiřího Paroubka a dalších v minulosti i současnosti politicky činných osob, které mohou mít vztah k solárním zdrojům.


Na Policejním prezidiu byla v této souvislosti rovněž zřízena pracovní skupina Záření pod vedením náměstka policejního prezidenta Václava Kučery. Další podrobnosti, včetně obsazení pracovní skupiny, v současné době poskytovat nebudeme. Trestní řízení je neveřejné, uvedla Zuzana Součková z Policejního prezidia.

Vyšetřovatelé jsou v úzkém kontaktu i s ředitelkou Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Šéfka úřadu dlouhodobě kritizuje neúměrnou podporu, která putuje výrobcům energie z obnovitelných zdrojů. O činnosti koordinačního výboru, kde je vedle ERÚ zastoupena také policie, v tomto týdnu informovala například prezidenta Miloše Zemana.

ERÚ prosazuje omezení, aby veřejné prostředky získávali pouze ti, kdo prokážou vlastnictví elektrárny a z jakých zdrojů byla postavena. Podle Vitáskové totiž zhruba 15 miliard korun mizí v zahraničí na účtech neznámých akcionářů.

Datum: 25.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz