Solarninovinky.cz

Potvrzeno: Český fotovoltaický trh prudce roste. Staví se i bez dotací?

Většina analytiků se domnívala, že český fotovoltaickýtrh čeká v roce 2013 nemine silný pokles, jelikož došlo k prudkému snížení výkupních cen pro fotovoltaiku od roku 2013. Realita je však zcela opačná…

title=


Navzdory zavedení recyklačních poplatků, růstu cen panelů a další mediálně masáži proti fotovoltaice český fotovoltaický trh v polovině roku 2013 prudce rostl ve srovnání se stejným obdobím roku 2012 a překročil magickou hranici 2100 MW v instalovaném výkonu.

Nejčerstvější údaje Energetického regulačního úřadu potvrdily neutuchající zájem Čechů o investice do malých fotovoltaických elektráren (FVE). Oproti první polovině roku 2012 došlo k dramatickému růstu počtu nových FVE i instalovaného výkonu.

title=


V prvním pololetí letošního roku se připojilo do sítě 3202 slunečních elektráren, zatímco ve stejném období roku 2012 bylo instalováno pouze 686 nových FVE.  Toto představuje růst o neskutečných 367 procent!

Obdobně rostl i instalovaný výkon. Letos instalovaný výkon vzrostl o 28,72 MW, zatímco vloni to bylo pouze 5,31 MW.  Toto představuje růst až o 441 procent.

Staví se hlavně malé FVE

Podle informací ERÚ lze potvrdit, že se staví zejména malé FVE o výkonu do 5 kW, které mírně převažují. Těchto instalací přibylo v roce 2013 celkem 1846. Z dostupných statistik vyplývá, že průměrná velikost instalace dosahuje cca 8,96 kWp.

title=


Staví se i bez dotací?

Pravděpodobně největší překvapení ze statistik ERÚ přináší zjistění, že v první polovině roku 2013 se v České republice postaily 3 nové FVE s výkonem nad 30 kWp. To znamená fakt, že se u nás staví nové FVE zcela bez dotací!!

Potvrzuje se tak skutečnost, že pro určité segmenty spotřebitelů elektřiny je solární energie konkurenceschopná i bez státních dotací. Těmto zákázníků se prostě vyplatí postavit si vlastní FVE a vyrábět si svoji levnější elektřinu, než kupovat drahou energii ze sítě.

Datum: 22.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz