Solarninovinky.cz

ČEZ vytvořil obří fond obnovitelných zdrojů energie. Nyní shání investory

Polostátní energetický gigant ČEZ oznámil, že koncem roku  2012 byl dokončen převod obnovitelných zdrojů Skupiny ČEZ na území České republiky do fondu kvalifikovaných investorů. Převedeno bylo kompletní portfolio elektráren společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje a dalších devíti společností vlastnících zvláště fotovoltaické projekty Skupiny ČEZ.

title=


Gigant ČEZ je největším investorem ve fotovoltaice v České repulice s instalovaným výkonem ve výši cca 125–MW. Skupina ČEZ v České republice postupně získala a vybudovala portfolio obnovitelných zdrojů energie o celkovém instalovaném výkonu přesahujícím 200 MW. Vznikla tak složitá vlastnická struktura společností, kterou nyní chceme tímto krokem přirozeně zjednodušit, a snížit tak náklady na její správu, vysvětluje hlavní důvod konsolidace vedení společnosti.

Na českém trhu se nejedná o nevyzkoušenou cestu. Jedinečnost našeho fondu spočívá v tom, že s majetkem přesahujícím 19 miliard Kč jde o největší fond kvalifikovaných investorů v zemi. Realizace celého projektu by nebyla možná bez podpory mnoha odborníků z útvarů  centrální controlling a majetkové účasti divize finance a ze společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje, dodal Andrzej Martynek ze skupiny ČEZ.

Podle informací médií ČEZ chce pustit ke svým zeleným zdrojům další majitele. Proto už shání investory do svého fondu, kam vložil svá zelená aktiva. Od investorů chce získat miliardy korun.

Zájem by mohli mít institucionální investoři jako jsou pojišťovny nebo penzijní fondy. Ve fondu chceme shromáždit řádově jednotky miliard korun, sdělil on-line deníku TÝDEN.CZ šéf ČEZ Daniel Beneš. Je to záležitost na rok, rok a půl.

ČEZ už najal kvůli shánění investorů do fondu banku Citibank. Má s tím zkušenosti, prodává to po celém světě, říká finanční ředitel ČEZ Martin Novák, který dodává: Je to ale určeno hlavně pro investory ve střední Evropě.

Datum: 26.12.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz