Solarninovinky.cz

Fúze SMA a Danfoss vytvoří jednu z celosvětově největších aliancí v oboru měničů

Společnost SMA Solar Technology AG (SMA) a Danfoss A/S plánují uzavřít strategické partnerství, které bude znamenat zásadní změnu v konkurenceschopnosti obou společností. Tito dva přední specialisté na systémové technologie plně využijí  výhod vyplývajících z velkého objemu výroby a společných zkušeností z vývoje. Kromě toho Danfoss zakoupí 20 % volných akcií SMA a plánuje, že odprodá své kompletní podnikání v oboru fotovoltaických střídačů právě společnosti SMA.

SMA

Strategická aliance se společností Danfoss posiluje vedoucí pozici SMA na celosvětovém fotovoltaickém trhu. Čelíme vysoce konkurenčnímu tržnímu prostředí a zvýšenému tlaku na ceny. V této souvislosti bude SMA těžit z dlouholetých zkušeností společnosti Danfoss v oblasti automatizovaných pohonů. Tento trh se dlouhodobě vyznačuje tvrdou konkurencí. Obdobně se i strategie skupiny Danfoss zaměřuje na optimalizaci nákladů akvizicemi po celém světě. Navázání úzké spolupráce dává oběma společnostem prostor pro další snižování nákladů, řekl výkonný ředitel SMA Pierre-Pascal Urbon.

Převzetím aktivit Danfoss v oboru solárních střídačů společnost SMA zvýší atraktivitu svého portfolia. Po dokončení této transakce SMA uvede na trh nové produkty pro rychle rostoucí tržní segment středně velkých fotovoltaických elektráren v Evropě, Číně a USA.

Díky intenzivní spolupráci společnosti Danfoss, předního specialisty v oboru pohonů, a SMA s jedinečným postavením na trhu fotovoltaických střídačů, vytvoří obě společnosti jednu z největších globálních aliancí v oboru měničů. Nákup 20 % akcií SMA je odvážný krok a potvrzuje naši důvěru v solární odvětví. Jsme odhodláni podporovat inovace a zvyšovat konkurenceschopnost začleněním know-how společnosti Danfoss z oblasti pohonů do podnikání v oboru fotovoltaických střídačů. Danfoss bude nepochybně těžit z úspor vyplývajících z vyšších objemů výroby a vysokého tempa růstu ve fotovoltaice, vysvětluje Niels B. Christiansen, prezident a výkonný ředitel společnosti Danfoss.

Danfoss získá akcie SMA v hodnotě 6,94 mil., za cenu 43,57 € za akcii – od zakladatelů SMA, jejich fondů a rodin. Peněžní kompenzace odpovídá 50% navýšení oproti objemově váženému průměru ceny akcie za posledních 60 dní. Objem transakce činí 302,28 mil. €.

Po dokončení transakce budou volně obchodovatelné akcie SMA představovat 25,05 %. Zakladatelé SMA, jejich fondy a rodiny budou po dokončení transakce držet 54,95 % akcií SMA. Danfoss nebude kupovat ani prodávat akcie po období v délce minimálně 2 let. Nákup akcií podléhá souhlasu úřadů. Uzavření nákupu akcií a smlouvy o spolupráci se očekává během 3. čtvrtletí 2014.

Datum: 4.12.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz