Solarninovinky.cz

Nově vzniklý Cech aplikovaných fototovoltaických technologií podpoří rozvoj decentralizované fotovoltaiky

Více než dvacet firem působících v solárním byznysu založilo Cech aplikovaných fotovoltaických technologií (CAFT).  Cech byl založen 31.10.2013 jako nevládní a neziskové profesní sdružení. Cílem cechu je podpora rozvoje fotovoltaiky a zvyšování kvality fotovoltaických systémů postavených v České republice. 

title=


Poslání a cíle cechu jsou následující:

- Podporovat rozvoj a využívání technických řešení pro výrobu, ukládání a spotřebu elektřiny z fotovoltaických zdrojů

- Zvyšovat energetickou soběstačnost budov, obcí, měst, domácností a výrobních areálů jako aktivních prvků elektrizační soustavy

- Zvyšovat energetickou bezpečnost občanů a firem v České republice

- Spolupracovat s dalšími dobrovolnými organizacemi na dosažení cílů cechu

- Spolupracovat se státní správou a s politickou reprezentací na dosažení cílů cechu
- Informovat veřejnost o cílech a úspěších cechu, rehabilitovat v očích veřejnosti fotovoltaiku jako jeden z nejperspektivnějších zdrojů energie z pohledu drobných a středních spotřebitelů energie.

- Spolupracovat s akademickou obcí na dosažení cílů cechu.

Prioritou je net-metering


Hlavní prioritou CAFT je rozvoj decentralizovaných fotovoltaických zdrojů a rovněž conejrychlejší zavedení net-meteringu v České republice. CAFT usiluje o zavedeníc net meteringu nejpozději od roku 2015. Proto cech zahájil jednání s odpovědnými orgány a organizacemi na podmínkách a pravidlech zavedení net meteringu.

CAFT je tady pro ty, kteří ve fotovoltaice pracují, vyrábějí technologie nebo je montují či servisují a chtějí svoji práci dělat dobře a kvalitně. Těmto firmám chceme dát odbornou podporu a zprostředkovat jim informace o nových technologiích a v praxi osvědčených pracovních postupech., komentuje Aleš Hradecký, člen představenstva a majitel instalační firmy SolarInvest. CAFT přináší členům také povinnosti. Vypracováváme standardy kvality práce ve fotovoltaice, které budou pro naše členy závazné, dodává Hradecký.

CAFT se aktivně zapojí také do tvorby legislativy a bude iniciovat takové změny, které podpoří výstavbu kvalitních fotovoltaických systémů v České republice. V nadcházejícím roce bychom chtěli prosadit zjednodušení administrativy související s provozováním domácích fotovoltaických instalací a technických řešení umožňujících instalaci těchto zdrojů pro širokou veřejnost. Střešní elektrárna je totiž pro své uživatele obdobně jednoduché zařízení, jako jakýkoliv jiný domácí elektrospotřebič, říká Jakub Halamíček, Obchodní ředitel firmy IBC SOLAR.

Neméně důležité je řešit problematiku další podpory rozvoje těchto systémů tam, kde to má smysl. Zastavením podpory ke konci roku bez alternativního systému stát ze dne na den vzal lidem možnost vyrábět si vlastní elektřinu. Evidujeme přitom tisíce zájemců, kteří by si chtěli takto snížit účty za elektrickou energii. Přitom dosavadní systém podpory lze po vzoru západních zemí nahradit hned několika efektivními či nefinančními systémy jako je net-metering nebo dotace na akumulaci, doplňuje Halamíček.

Bližší informace o cechu a podmínkách členství naleznete ZDE



Datum: 8.10.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz