Solarninovinky.cz

Japonská Fukushima se změní v obří sluneční elektrárnu

Japonská společnost Hybrid Service koupila pozemky v okolí bývalé jaderné elektrárny Fukushima s cílem vybudovat zde velkou solární elektránu o výkonu 50 MW. Pořízení pozemků o rozloze 1,1 km2  v prefektuře Fukushima přišlo na 10 milionů amerických dolarů.

Kyocera

Hybrid Service  již získal stavebvní povolení a smlouvu o připojení solárního parku do sítě. Společnost hodlá celou elektránu zprovoznit v dubnu příštího roku.

Další podobná obří solární elektrárna o výkonu 26 MW vznikne v Sugakawě, která leží nedaleko Fukushimy.  Developerem této elektrárny je společnost JFE Engineering.

Japonská zažívá v současnosti solární horečku”. Instalovaná kapacita ve fotovoltaice na konci minulého roku dosáhla více než 10 GW. Během posledních 2 let japonský solární trh vzrostl o neskutečných 500 %. Momentálně je Japonsko na druhém místě po Číně, která je nyní největším solárním trhem na světě.

V čele solárního peletonu” v Japonsku je prefektura Fukushima, která po jaderné katastrofě před dvěmi lety zcela přechází z jádra” na obnovitelné zdroje. Cílem této prefektury je výrábět pouze zelenou energii do roku 2014. Kromě rozvoje fotovoltaiky zde vzniká největší plouvoucí větrná elektrárnu umístěna na moři. Po dokončení v roce 2020 má mít výkon 1 GW.

Datum: 12.5.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz