Solarninovinky.cz

Instalováná kapacita ve fotovoltaice v Německu překonala magických 35 GW

Podle poslední zprávy spolkového úřadu pro regulaci přenosových sítí Bundesnetzagentur se od ledna do září v Německu instalovala solární zařízení o výkonu kolem 2700 megawatů, o 58 procent méně než ve stejném období loňského roku. Je evidentní, že růst fotovoltaických systémů se stabilizuje, uvedl k údajům prezident úřadu Jochen Homann.

title=

Bundesnetzagentur  potvrdila, že celkový instalovaný výkon fotovoltaických elektráren v Německu překonal magickou hranici 35 GW koncem září 2013. Během září u našich západních sousedů přibylo 9951 nových solárních elektráren o výkonu 291 MW.

Instalace nových solárních panelů v Německu jsou letos o více než polovinu nižší než loni a blíží se k úrovni, kterou vláda považuje za udržitelnou. Propad nových instalací odráží vládní kroky k omezení subvencí pro solární energii. 

Německo je díky štědrým subvencím pro dodavatele proudu ze solárních panelů v podobě garantovaných cen na 20 let největším výrobcem solární energie na světě, třebaže zde slunce nesvítí zdaleka tolik jako například v jižní Evropě. Od roku 2010 se zde instalovaly kapacity o nominálním výkonu 25.000 MW; odpovídá to asi 25 jaderným blokům, reálný výkon solárních kapacit je ale mnohem nižší.

Německá vláda loni rozhodla zkrotit temto růstu solárního boomu, který v letech 20111-2012 dosáhl více než 7 GW ročně. Nastavila podporu pro nové fotovoltaické zdroje tak, aby se jejich nárůst zpomalil na 2500-3500 MW ročně. Toto se konečně letos Německu daří.

Datum: 7.11.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz