Solarninovinky.cz

Nový solární článek dosáhl rekordní účinnosti ve výši 44,7 procent

Německo – francouzský tým vědců z Fraunhoferova institutu ISE, ze společností Soitec, CEA-Leti a Helmholtzova centra vyvinul nový článek typu CSP, který dosáhl světový rekord v účinnosti přeměny slunečního záření na elektrickou energii  ve výši 44,7 %.

title=

Tento unikátní solární článek je složen ze čtyř speciálních vrstev. Každá vrstva absorbuje různé vlnové délky slunečního spektra od ultrafialového až po infračervené. Tímto způsobem můžeme vyrobit optimální polovodičovou kombinaci a dosáhnout nejvyšší účinnosti solárních článků, říká Frank Dimroth, vedoucí projektu z Fraunhoferova institutu.

Koncentrované fotovoltaické články (CPV) se skládají z několika vrstev, vyrobených z různých materiálů, v tomto případě III – V polovodičů (složených z prvků z III – V skupiny periodické tabulky). Jednotlivé vrstvy jsou naskládaných na sebe.

Tento solární článek zužitkoval naše zkušenosti získané v této oblasti za mnoho let. Kromě vylepšení materiálů a optimalizace struktury hraje hlavní roli nový postup lepení solárních plátků. Díky této technologii jsme schopni spojit ve vysoké kvalitě dva polovodičové krystaly, které jinak společně být použity nemohou, prohlásil Frank Dimroth, vedoucí projektu z Fraunhoferova institutu.

Datum: 8.10.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz