Solarninovinky.cz

CZEPHO bojuje proti solárnímu tunelu. Založí vlastní recyklační společnost?

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) bojuje proti solárnímu tunelu. Založí vlastní recyklační systém solárních panelů.

title=

Od roku 2014 bude platit nová povinnost pro provozovatele solárních elektráren financovat recyklaci solárních panelů, které byly použity na projektech postavených do konce roku 2012. Podle zákona o odpadech je provozovatel elektrárny povinen plnit tuto povinnost prostřednictvím kolektivního systému, se kterým uzavře do 30.6.2013 smlouvu a v letech 2014-2018 složí na jeho účet stanovenou částku.

Nová povinnost hradit recyklaci vysloužilých solárních panelů se jejich provozovatelům pochopitelně nelíbí. CZEPHO dokonce tvrdí, že tak, jak je poplatek nastaven, působí spíš jako tunel. Miliardové částky se budou skládat na účet soukromého subjektu, aniž by byla zajištěna dostatečná kontrola jejich využití, píše výkonná ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová v dopise adresovaném podnikatelům ve fotovoltaice.

Nový tunel

Nicméně,  (CZEPHO) považuje navržený systém recyklace solárních panelů za další tunel. Proto nyní CZEPHO zvažuje založení vlastního kolektivního systému na recyklaci. Vyplývá to z dopisu CZEPHO, který má naše redakce k dispozici.

Tak, jak je poplatek nastaven, působí spíše jako tunel. Miliardové částky se budou skládat na účet soukromého subjektu, aniž by byla zajištěna dostatečná kontrola jejich využití. Proto jsme oslovili Ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz měst a obcí, výrobce s cílem společně najít a prosadit jiné řešení, které by poskytovalo dostatečnou jistotu, že bude likvidace zajištěna, a to hospodárně a efektivně, píše se v dopise CZEHPO.

Současná legislativní úprava je špatná z mnoha důvodů, bude mít pravděpodobně významný ekonomický dopad na provozovatele fotovoltaických elektráren tj. více než 18000 domácností a 3000 firem a povede ke zdražení i budoucích instalací, přitom související rizika zejména z pohledu měst a obcí vůbec neřeší, informuje v dopise CZEHPO.

Netřeba pospíchat

CZEPHO solární podnikatele varuje, aby s uzavíráním smluv s kolektivními systémy na recyklaci panelů nepospíchali. Doporučujeme vám buď vyčkat s uzavřením smlouvy do založení našeho kolektivního systému, nebo uzavřít smlouvu s možností bezplatného vypovězení, což některé systémy nabízejí, píše Musilová.

Neznámou však nyní zůstává, do kdy musí provozovatelé solárních panelů smlouvy s kolektivními systémy na recyklaci uzavřít. Sněmovna totiž schválila termín do konce června, omylem však Senátu poslala jinou verzi, která počítá s termínem do konce letošního roku. Nicméně, termín k sepsání smlouvy – rok 2014 jako datum, od kdy musí solárníci platit za recyklaci, by zůstal.

Solárníci budou mít vlastní kolektivní sytém

Pochybení v legislativním procesu se však nyní solárníkům může hodit – CZEPHO totiž posunem data pro podepsání smlouvy o půl roku získají více času na založení vlastního kolektivního systému.

Za nejlepší způsob, jak se tomuto údajnému tunelu vyhnout, považuje Musilová převod povinnosti platit za recyklaci na výrobce (totoplatí pro nové panely od roku 2013) a založení našeho kolektivního sytému, dodává ředitelka CZEPHO v dopise.

Za základ tohoto řešení považujeme převod povinnosti na výrobce, což odpovídá evropské legislativě i závazkům výrobců vůči jejich českým zákazníkům a založení našeho” kolektivního systému, kde budeme mít pod kontrolou, jak finanční prostředky, tak praktické řešení této problematiky.

Datum: 2.6.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz