Solarninovinky.cz

Český solární „předvolební guláš“ graduje aneb co přinesla jedna „povedená“ televizní debata?

Nemine týden, aby se v médiích neřešila fotovoltaika. Celá záležitost graduje v poslední době v souvislosti s nadcházejícími volbami. Fotovoltaika se stává záležitosti předvolebního boje, do kterého vstupují nejen politické strany.

title=


Asi nejlepším důkazem napjaté situace kolem fotovoltaiky byl čtvrteční pořad Události a komentáře České televize (ČT). Kauza obvinění šéfky Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Aleny Vitáskové ze solárního podvodu a pomluvy solárních podnikatelů, které média stále s oblibou označují jako solární baroni,  se zde staly předmětem prudké slovní přestřelky ve studiu České televize mezi tiskovým mluvčím ERÚ Jiří Chvojkou a  energetickým konzultantem Martinem Sedlákem, který spolupracuje s Aliancí pro energetickou soběstačnost.

Můj oponent by ve studiu neměl sedět

Státní zástupce minulý týden podal na šéfku ERÚ žalobu za údajně podvodné udělení licencí dvěma solárním elektrárnám v roce 2010. Nicméně, Vitásková stále vytrvale odmítá své obvinění v kauze napomáhání solárního podvodu.  

Paní předsedkyně to stále považuje za brutální útok na svoji osobu, který má sloužit k jejímu odstranění z funkce, a hodlá se u soudu očistit, prohlásil mluvčí ERÚ Chvojka. 

Dvě licence, kvůli kterým je paní ředitelka obviněna, jsou stále prověřovány. A než se správní orgán ve věci rozhodne, jsou úkony předčasné.  My máme důvod domnívat se, že je to celé velmi dobře připravené, protože ony dvě licence byly přiděleny 31. Prosince 2010 ve 21:45, ale pak se v celé věci osm měsíců nic nedělo. podotkl v pořadu Chvojka s tím, že za vykonstruováním kauzy stojí desítky lidí, kteří chtějí odstranit Alenu Vitáskovou z úřadu. Policie se jednoznačně snaží ovlivňovat rozhodování nezávislého správního orgánu, dodal Chvojka.

Podle Chvojky je celá kauza spiknutím proti šéfce ERÚ Vitáskové, proti které se spikly desítky lidí, aby Vitáskovou dostali pryč z vedení ERÚ. Já jsem osobně viděl například dokument, ve kterém si jistí majitelé solárních elektráren podle výše svého výkonu vybírali peníze na to, aby zdiskreditovali paní předsedkyni. Takže já už jsem dneska ochoten věřit lecčemus, prohlásil Chvojka v ČT.

Sedlák oponoval, že podobnými prohlášeními se cítí poškozen celý fotovoltaický sektor. Za současnou situaci přitom nemůže fotovoltaický sektor jako celek. My si myslíme, že paní předsedkyně by měla minimálně na dobu soudu odstoupit funkce. Obvinění, že se někdo snaží paní Vitáskovou odstranit z funkce, je absurdní, míní Sedlák.

Chvojka však okamžitě přešel do protiútoku a poukázal na to, že se Sedlák působí ve Straně zelených. Je tedy otázkou, zda by vůbec měl pan Sedlák sedět ve studiu. Zpochybňuji důvěryhodnost mého oponenta ve studiu, zdůraznil Chvojka. Sedlák k tomu poznamenal, že je pouze řadovým členem strany a nevidí zde konflikt zájmů.

Konční miliardy ze státní podpory v rukou mafie?

Chvojka přikročil k dalším útokům, když poukázal na to, že i v Itálii či Španělsku úřad zasahoval v případě obnovitelných zdrojů u fotovoltaických a větrných elektráren. Údajně až 15 miliard korun odchází do zahraničí a končí na neznámých účtech neznámých akcionářů, přičemž se může  jednat o účty teroristických skupin. 

Například výroční zpráva Europolu z loňského roku prostě naprosto jasně říká, že v celé Evropě organizovaný zločin pronikl do oblasti obnovitelných zdrojů, zejména do větrných a solárních elektráren, uvedl Chvojka.

Vůči tomu se však znovu ostře vymezil Sedlák. Neznámí akcionáři, každá banka zná svého vlastníka nebo respektive vlastníka fotovoltaických projektů. Současně si může dohledat, kam ty dané peníze jdou. Když se podíváme na financování fotovoltaických elektráren, 70 % je splácení úvěru. To číslo vůbec nedává smysl.

ERÚ rozlišuje velké a malé elektrárny

Solární podnikatelé se dnes cítí podráždění ve chvíli, kdy se o nich v médiích mluví jako o lidech, kteří odvádějí 15 miliard někam na konta teroristických organizací. Zde mluvčí ERÚ zdůraznil, že mezi solárními podnikateli je nutné rozlišovat

Ale my právě přesně říkáme, že tady je problém těch asi 450 velkých elektráren, které byly jako byznys, kde si řada lidí, nejenom my, ale i politici, koneckonců i prezident myslí, že to byl předem připravený způsob, jak se dostat k penězům z našich peněženek. A pak je tady 25 tisíc solárníků, kteří prostě využili těch výhodných podmínek, které stát nabízel. A také dokonce paní předsedkyně v mnoha rozhovorech řekla, že tím je potřeba pomoci. Takže my to rozlišujeme, řekl Chvojka.

Já v tomto vyjádření nevidím žádné rozlišení, že ty miliardy odtékají do zahraničí. Tady je jasná paušalizace toho solárního sektoru, proti kterému se chceme bránit. Už dost bylo označování solární mafie a podobných výroků. Tohle to v České republice musí skončit, reagoval Sedlák.

Záznam celého pořadu ČT naleznete ZDE

Datum: 19.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz