Solarninovinky.cz

Tip: Na obnovitelné zdroje nemusíme jen doplácet – část druhá

Poznámka: Tento článek navazuje na první část, kterou naleznete ZDE

Konkrétní využití 

Možností, jak využít vyrobenou energii je již v současné době mnoho a další možnosti čekají jen na nižší cenu technologie. Klíčové je dimenzovat elektrárnu tak, aby byla teoreticky schopna pokrýt velkou část spotřebované energie v objektu během celého roku. Naopak, nemá příliš smysl stavět elektrárnu o vysokém výkonu, která vyrobí za rok např. 20 000 kWh na objekt, kde je roční spotřeba 2 000 kWh. Konkrétní návrh fotovoltaické elektrárny může odborník provést na základě faktury za elektřinu a základních údajů o objektu a průběhu spotřeby elektrické energie. 

title=


V každém případě, po dokončení elektrárny bude výrobce fakturovat Operátorovi trhu s elektřinou částku ve výši 1,88 Kč / kWh (pro elektrárny od 5 do 30 kWp) nebo částku 2,44 Kč / kWh (pro elektrárny o výkonu do 5 kWp). Tato částka jde právě z fondu na obnovitelné zdroje, kam přispívají všichni odběratelé elektřiny v ČR. Většina příspěvku jde do fondu z příspěvku ve výši 0,583 Kč / kWh, který všichni najdeme na fakturách za elektřinu, menší část přes státní rozpočet. 

Dá se tedy říci, že domácnost, která topí elektřinou a má spotřebu kolem 15 000 kWh ročně, přispívá na obnovitelné zdroje částkou nejméně 8 000 Kč. U firem se spotřebou stovek tisíc kWh měsíčně je to částka v řádu statisíců korun. Proč tyto peníze nevytáhnout zpět? Konkrétní modely najdete v níže uvedených tabulkách.

Ekonomika návratnosti investice do FVE v roce 2013 
title=

title=

Další oblastí, o které se v případě úvahy o fotovoltaice vyplatí přemýšlet, je akumulace přebytečné energie. Nejjednodušší a dostupná akumulace je do vody – investice do většího bojleru nebo akumulační nádoby není tak vysoká a existují velmi zajímavé produkty za pár stokorun, které dokáží přebytečnou energii přesměrovat do právě takové akumulace. Do budoucna pak bude každý provozovatel malé fotovoltaiky na rodinném domě nebo firmě přemýšlet o akumulaci do baterií.

Technologie, která umožní vložit zařízení vše v jednom (regulátor, nabíječka, střídač, baterie) do elektroinstalace domu a přebytky ukládat do baterií, jsou již na trhu. Zatím za velmi vysoké ceny. Hranice návratnosti je pak zároveň hranicí životnosti – ekonomický smysl tyto zařízení zatím nemají. Je to však otázka několika málo let, kdy budou ceny příznivější. Ostatně, panely o výkonu 250 W, které dnes stojí 4 000 Kč, jsme ještě nedávno nakupovali za 15 000 Kč. 

Poslední šance pro investici s návratností do deseti let

Chcete dlouhodobě snižovat náklady na energii a zároveň bezpečně zhodnotit vaše volné finanční prostředky? Věta jak z letáku pochybné záložny, nicméně faktem zůstává, že od roku 2014 bude veškerá nová podpora pro fotovoltaiku zastavena. Čerpat finanční prostředky po dobu 20 let budou moci pouze zdroje připojené do 31.12.2013. 

title=


Času tedy není příliš mnoho. Pokud máte v objektu velkou spotřebu elektrické energie, je to smysluplná investice. Za 20 let provozu ušetříte u 30 kWp elektrárny cca 1 – 2 miliony Kč na neodebrané energii. Navíc, pokud bude elektrárna připojena do konce roku 2013, leží v balíku, který se mezi investory rozděluje, navíc další více než 1 milion Kč!  Což je zároveň průměrná cena elektrárny o této velikosti. Prostá návratnost je skutečně mezi 7 a 10 lety.   

Pokud se rozhodnete do elektrárny investovat, je nutné začít co nejdříve. S největší pravděpodobností se bude opakovat – byť v menším – situace z roku 2010. Ke konci roku 2010 se již stavělo skutečně ze všeho, co jen vzdáleně připomínalo fotovoltaický panel. 

Výkupní cena byla zachráněna, bezpečnost investice ne. Již dnes, po pár letech provozu, jsou v ČR na výměnu desítky tisíc panelů. A bude ještě hůř. Proto přeji dobrou ruku při výběru dodavatele a klidný proces připojení.

Autor: Jakub Mráček

Autor je ředitelem divize Energo firmy NWT a.s., která se již několik let specializuje na developing, projekci, výstavbu a servis obnovitelných zdrojů energie. 

www.nwt.cz  |   www.fotovoltaika.cz 



Poznámky:

1) Procento vlastní spotřeby je odhad, kolik vyrobené energie zůstane v objektu. Zbývající suma do 100% odejde do sítě jako přebytek. 

2)  Uživatel neuspoří celou částku, kterou platí za kWh svému distributorovi. Částka je cca o 0,6 Kč / kWh nižší. 

3)  Návratnost investice nepočítá s meziročním navyšováním zeleného bonusu (které vyplývá ze zákona), s poklesem účinnosti panelů vlivem degradace – tyto dva aspekty se v podstatě anlují. Není počítáno ani se zvyšováním cen energie. Čím bude energie dražší, tím bude návratnost kratší. 
4)  Vnitřní výnosové procento je míra zhodnocení investice – ukazuje výšku úroku nutného pro stejné zhodnocení, pokud bych peníze nechal volně na účtu v bance

5)  Procento vlastní spotřeby je odhad, kolik vyrobené energie zůstane v objektu. Zbývající suma do 100% odejde do sítě jako přebytek. 

Datum: 7.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz