Solarninovinky.cz

Solární energie se Evropě vyplatí

Česká fotovoltaická průmyslová asociace (CZEPHO) představila na semináři konaném 28. listopadu v Praze výsledky celoevropského projektu PV PARITY. Záměrem projektu PV PARITY je analýza a doporučení pro možnosti dalšího rozvoje fotovoltaiky v Evropě.

Z výsledků 30 měsíčního projektu (od června 2011 do listopadu 2013) mimo jiné vyplývá, že využití sluneční energie pro výrobu elektřiny má v zemích EU jednoznačně budoucnost a může být i ekonomicky atraktivní alternativou konvečních zdrojů. 

Výhodou fotovoltaiky je, že na rozdíl například od výroby elektřiny z plynu či uhlí nezatěžuje ekonomiku společnosti téměř žádnými externími náklady ve formě nutných řešení dopadů na životní prostředí a zdraví obyvatel. 

Predikce dosažení tzv Grid Parity pro komerční sektor v zemích EU je zobrazena níže:
title=


Tyto náklady přitom nejsou standardně zahrnovány do porovnávání výhodnosti jednotlivých zdrojů, přesto je nutné s nimi při stanovování energetických koncepcí kalkulovat. Projekt PV Parity prokázal, že fotovoltaika má ve srovnání s konvečními zdroji uvedené náklady jen ve výši zhruba 5 %. Jinými slovy využití solární energie znamená 95% úsporu externích nákladů.

Rozvoj fotovoltaiky v Evropě byl v posledním desetiletí usnadněn především garancemi výkupních cen nebo podobnými systémy podpory. Mnoho zemí, včetně České republiky však bylo dynamikou nárůstu fotovoltaických instalací zaskočeno a systém podpory se jim nepodařilo včas přizpůsobit klesajím nákladům na pořízení FVE.

Pro zachování možnosti využívat nadále nesporné výhody solární energetiky je proto ve většině zemí klíčové nalézt alternativní způsoby podpory vycházející z poznatků o nejnovějším vývoji technologií a možnostech ekonomiky. Většina států EU proto zaměřuje svou pozornost hlavně na podporu instalací pro malé uživatele. Mezi takové systémy patří především podpora vlastní (lokální) spotřeby elektřiny vyráběné ve slunečních elektrárnách nebo net-metering.

O zavedení net-meteringu, systému kdy si malý výrobce elektřiny může zpětně odebrat ze sítě stejné nebo podobné množství elektřiny, jaké tam předtím dodal, se živě diskutuje i v ČR. Pro uspěšné zavedení net-meteringu v Česku bude rozhodující nalézt shodu na podobě nastavení legislativních, technických a ekonomických podmínek. 

Datum: 4.1.2015 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz