Solarninovinky.cz

Solární válka: Špatná dohoda mezi EU a Čínou neprospěje nikomu

Evropská unie oznámila, že bylo dosaženo dohody v dlouhotrvajícím sporu týkajícím se dovozu čínských solárních panelů. 

title=

Bližší detaily zatím nejsou známé. Aliance pro dostupnou solární energii (AFASE) opětovně vyzvala politiky, aby upustili od jakékoli dohody, která povede ke zvýšení cen solárních panelů a bude tak mít likvidační důsledky pro subjekty podnikající v odvětví instalací fotovoltaických elektráren. Toho jsme svědkem již nyní. 

Kvůli dočasnému zavedení solárních cel, které trvá od 5. června, klesla poptávka po těchto službách, což vedlo například k insolvenci jedné z největších společností Gehrlicher Solar AG.

Generální ředitel spoleřnosti Soventix GmbH a předseda AFASE Thorsten Preugschas v této souvislosti uvedl: Zvýšení cen urychlí to, co jsme viděli v posledních měsících. Snížil se počet pracovních míst v celé fotovoltaické branži, a pokud bude cena nastavena příliš vysoko, budeme muset propouštět znovu a poohlédnout se bohužel po jiných než evropských trzích. 

Podle ředitele společnosti Oskomera Solar Power Solutions Denise Gieselaara bude dohoda založená na nepřiměřených minimálních cenách znamenat úplnou prohru pro evropský trh s fotovoltaikou a bezvýchodnou situaci pro mnoho společností.

Přitom už na začátku roku zveřejnil nezávislý švýcarský institut Prognos studii, ve které zdůraznil, že zavedení cel na dovážené panely v jakékoli výši povede automaticky ke snížení poptávky po těchto zařízeních a následnému propouštění. Institut také poukazuje na fakt, že zavedení 60% cla může ohrozit až 242 000 pracovních míst v Evropě.

Datum: 29.10.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz