Solarninovinky.cz

Země větrných mlýnů se změní v obří solární elektrárnu

Nizozemská vláda oznámila, že schválila novou energetickou politiku pod názvem Nationaal Energieakkoor, na základě které v zemi větrných mlýnů postaví až 2 miliony nových domácích střešních elektráren do roku 2023. Na jednání o nové energetické politice se intenzívně podílí místní fotovoltaická asociace Holland Solar a Sociální a ekonomická rada Nizozemska (SER), což je státní orgán, který je zodpovědný za přípravu hospodářské a sociální politiky.

title=


Detaily tohoto solárního plánu budou představeny během několika málo týdnů. Nicméně, pokud bude tento plán realizován, pak v Nizozemsku na střechách domů a budov nově vznikne až 6-7 GW solárních elektráren. Toto je trojnásobek instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren v České republice. Instalovaná kapacita ve fotovoltaice v Nizozemsku činila na konci roku 2012 pouze 334 MW.

Nizozemsko hodlá podporovat rozvoj místní fotovoltaiky zejména pomocí daňových pobídek. Podporovány budou i občanská sdružení, které mají zakládat společnosti, jejichž podnikáním bude výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Nizozemsko plánuje do roku 2023 pokrýt až 16 procent spotřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie. Díky plánovanému a udržitelnému rozvoji fotovoltaiky vznikne v zemi 15 000 nových pracovních míst.

Holland Solar, Holandská solární asociace s nadšením uvítala novou energetickou politiku země a zejména ocenila vytvoření nových pracovních míst v sektoru. Je to  pro nás obrovská výzva, jelikož po 15 letech váhání konečně naše vláda našla odvahu pro podporu zelené ekonomiky, prohlásil Teun Bokhoven, Prezident organizace the Sustainable Energy Dome, která se bezprostředně podílela na jednání s SER.

Datum: 26.10.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz