Solarninovinky.cz

Světovou fotovoltaiku čeká obrovský růst až na 50 GW! A co Česko?

Přední anylatici z Deutsche Bank předpovídají, že během let 2014 a 2015 přibude ve světě přes 100 gigawattů nových solárních elektráren. Podobné predikce vydaly i přední americké agentury NPD Solarbuzz a Mercom Capital. V roce 2014 bude postaveno 43-46 GW nových fotovoltaických elektráren a v roce 2015 se instalovaný výkon ve fotovoltaice zvedne až o 54-56 GW.

title=


Nový solární boom na obzoru

V roce 2013 instalovaná kapacita světové fotovoltaiky podle odhadů NPD Solarbuzz vzrostla o cca 36 GW. K hlavním světovým fotovoltaickým trhům přitom patřily Čína, Japonsko, USA, Německo a Indie. Tyto trhy si i v blízké budoucnosti uchovají své postavení (viz analýza Deutsche Bank níže).

Tabulka: Vývoj hlavních fotovoltaických trhů

title=

Zdroj: Deutsche Bank

K další zajímavým fotovoltaickým trhům bude v roce 2014 náležet Austrálie, Thajsko, Jižní Afrika, Kanada a Mexiko. Výraznou dynamiku zaznamená rozvoj fotovoltaiky na Blízkém Východě a v Africe.

Grid Parity dosažena

Aktuálně se instalovaný výkon fotovoltaických zdrojů pohybuje okolo 130 gigawattů. Hlavním důvodem nového světového solárního boomu je tzv. Grid Parity, která byla dosaženy ve více než 15 zemích světa.Očekávané masivní šíření solární energetiky bude možné díky levnější technologii – již teď je na řadě trhů energie ze slunce výhodnější než maloobchodní ceny elektřiny.

Česku by pomohl Net-Metering

Solární sdružení současně připomínají, že v ČR letos skončil zaběhnutý systém podpory i pro malé střešní instalace na rodinných domech nebo podnicích. Řada solárních společností se tak ocitne v nejistotě, protože také Národní akční plán pro obnovitelné zdroje, který určuje trajektorii nárůstu šetrných zdrojů do roku 2020, počítá s instalovaným výkonem pouze do 2 118 MW. Takového výkonu však solární energetika dosáhla již během roku 2013.

CZEPHO i AliES proto prosazují nahrazení výkupních cen nefinančním nástrojem podpory pro malé domácí elektrárny – takzvaným net-meteringem, který by již nezatížil spotřebitele elektřiny dalšími příplatky na obnovitelné zdroje.

Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost uvádí: Dnešní nízká cena solárních panelů přitom dává prostor pro další růst solárních elektráren pomocí takzvaného net-meteringu. Jedná se o jedinečný způsob podpory pro další výrobu čisté elektřiny zejména ze solárních elektráren na střechách domů, která současně nezvyšuje platby spotřebitelů elektřiny dalšími příplatky na faktuře od energetických společností.

Veronika Knoblochová, výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace doplňuje:
Sluneční elektrárny na střechách domů nebo podniků přitom mohou domácnostem podstatně snížit výdaje za elektřinu a navíc poskytnout pracovní místa pro tisíce lidí. Inspirovat se můžeme například v Německu, kde je díky fotovoltaice zaměstnáno přes 90 tisíc lidí.

Datum: 11.10.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz