Solarninovinky.cz

Země, kde se instaluje solární elektrárna každou čtvrtou minutu…?

Možná vás překvapí zjištění, že solární gigant Německo již nedrží primát v počtu a instalovaném výkonu solárních elektráren. Země, kde se připojuje do sítě nová solární elektrárny každou čtvrtou minutu, není ani Čína, která je největším fotovoltaickým trhem světa v současnosti.

Conergy

Jsou to Spojené státy americké (USA), kde obří solární boom v posledních letech způsobil boom střešních slunečních elektráren. A tempu růstu fotovoltaiky za Velkou louži je opravdu neskutečné.

Podle sdělení agentury GTM Research se loni v USA každou čtvrtou minutu instalovala nová střešní solární elektrárna. Je to dramaticky rozdíl oproti roku 2006, kdy se v USA připojovala nová elektrárna každých 80 minut (viz graf níže).

US boom

V roce 2013 se v USA nainstalovalo více než 132 000 nových střešních elektráren. Nový instalovaný výkon ve fotovoltaice vzrostl o 4 300 MW v USA v minuléme roce.

Tempo růstu amerického fotovoltaického trhu je úchvatné. Pokud bude pokračovat, pak v USA vznikne nová elektrárna každých 83 sekund v roce 2016. USA se v roce 2016 stanou obří solární elektrárnou, která bude rozprostřena na 1 milionu střech.

Solární boom v USA podporuje i samotný prezident Obama. Ve svém posledním projevu věnovaném energetice v lednu 2014 Obama pronesl tyto slova: ..stáváme se globálním solárním lídrem. Každou čtvrtou minutu americká firma nebo domácnost má instalovanou solární elektrárnu, přičemž samotnou instalaci panelu na střechu zajišťuje místní pracovník, jehož práci nelze nahradit. V této politice budeme nadále pokračovat a podporovat jí pomocí chytré politiky daňových úlev, čímž nahradíme 4 miliardy dotací do průmyslu fosilních paliv ročně, který již dotace nepotřebuje.

Datum: 5.9.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz