Solarninovinky.cz

Premiér Nečas: Majitelé malých FVE se nemusí obávat

Majitelé malých solárních elektráren se však podle premiéra Nečase nemusí cítit ohroženi v souvislosti s plány MPO na další omezení pro velké solární elektrárny, které ministerstvo navrhuje v rámci novely zákona o POZE.

title=



Nečas je přesvědčen, že malé instalace, kterých je většina z celkového počtu téměř 25 tisíc solárních elektráren jsou poctivé podnikatelské projekty. Chceme se vrátit k původní myšlence podpory obnovitelných zdrojů. Pokud si domácnosti nebo živnostníci, případně celé vesnice postaví malý zdroj obnovitelné energie, kterým ušetří peníze za elektřinu nebo teplo, musíme jim to usnadnit, řekl Nečas pro týdeník E15.

Prohlášení premiéra uvítala Aliance pro energetickou soběstačnost. Naprostá většina projektů solárních elektráren vznikla podle platné legislativy a předchozí útoky na poctivé provozovatele byly zcela zbytečné, prohlásil zástupce aliance Martin Sedlák. 

Dosud byly veškeré náklady spojené s podporou obnovitelných zdrojů přeneseny na občany a podnikatele ve fotovoltaice. Na majitele solárních elektráren dopadla řada represivních kroků jako například solární daň, potrestáni byli poctivé domácnosti a podnikatelé místo skutečných viníků. Česká fotovoltaická průmyslová asociace vnímá postoj premiéra jako zásadní obrat. Vláda chce přijmout spoluodpovědnost za dopady špatně řízeného rozvoje sektoru a převezme část nákladů, které jsou pro občany, podnikatele i fotovoltaiky již neúnosné.  

Naprosto drtivá většina z dnešních téměř 30 tisíc provozovatelů slunečních elektráren jsou zcela poctiví lidé. Bohužel všechny dosavadní kroky státu a regulačních orgánů vedené snahou snížit dopady vysoké podpory obnovitelných zdrojů na cenu elektřiny, byly namířeny právě na tyto poctivé provozovatele. Mezi nimi se ovšem žádné miliardy ze solárního boomu neskrývají, ty je třeba hledat právě u několika málo kmotrů, kteří na něm dokázali nečestným způsobem vydělat. 

V důsledku řady represivních kroků uvalených plošně na sektor se řada majitelů elektráren dostala do existenčních problémů. Je škoda, že to muselo dojít až tak daleko. Nicméně jsme rádi, že se pan premiér postavil za poctivé podnikatele ve fotovoltaice a chce do budoucna zaměřit represivní kroky pouze na nepoctivé, říká výkonná ředitelka CZEPHO Zuzana Musilová

title=

Typický dnešní majitel sluneční elektrárny, jeden ze zmíněných 30 tisíc, je v současnosti právě v důsledku retroaktivních zásahů, jako je třeba solární daň, zrušení daňových prázdnin a podobně, je již nucen svou elektrárnu často dotovat. Naopak dosud většinou anonymní kmotři, kteří stojí za řadou z největších solárních parků, stihli, zřejmě i díky nadstandardním informacím, tyto elektrárny prodat ještě před zavedením těchto retroaktivních kroků a dnešním provozovatelům FVE i občanům platícím příspěvky na OZE se jen smějí.

Datum: 27.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz