Solarninovinky.cz

Přijde letos opět mohutný solární boom na konci roku?

Zájem o stavbu malých střešních solárních elektráren dále pokračuje. A to navzdory prudkému snížení výkupních cen pro fotovoltaiku od roku 2013. Jen v říjnu 2013 přibylo v Česku dalších 228 nových elektráren. Hlavní solární finiš však teprve přijde v těchto dnech.

title=

Celkem se letos v České republice postavilo za prvních deset měsíců téměř 4 000 nových malých střešních elektráren. Jejich výkon dosáhl necelých 35 MW. Celkový instalovaný výkon v malých elektrárnách do 30 kW přesáhl 230 MW.

Ze statistik vyplývá, že největší nárůst byl do poloviny letošního roku, kdy ještě platily výhodnější podmínky. I potom ovšem solárních elektráren přibývá, potvrdil mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. V letošním roce výkupní ceny pro fotovoltaické zdroje klesly dvakrát, nejprve 1. ledna, podruhé právě na začátku prázdnin. Trvající zájem o menší zdroje tak podle úřadu souvisí se snahou o úsporu u malých výrobců.

V posledních dvou měsících roku bude vrcholit solární horečka. V těchto dnech je většina elektráren již dokončena a vyřizují se licence na ERÚ. Do konce roku 2013 očekáváme, že celkový instalovaný výkon nových malých střešních elektráren bude na úrovni 40-45 MW. Magická hranice 50 MW nového instalovaného výkonu ve fotovoltaice asi letos nepadne.

Datum: 21.8.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz