Solarninovinky.cz

Chytrá okna budou vyrábět elektřinu a regulovat teplotu

Čínští vědci ze Šanghajské univerzity oznámili, že  vyvinuli chytré okno. Díky technologii termoplastického polymeru na speciální průhledné vrstvě umí  chytré okno vyrábět elektrickou energii  a současně je inteligentním tepelným izolátorem se samoregulační schopností.

title=

Masívní aplikace podobných oken může vést velkým úsporám za energii i chlazení obývaných prostor. Spoluautor studie Yanfeng Gao z čínské akademie věd prohlásil, že současná okna jsou omezena pouze na regulaci světla a tepla, ale neumí využít potenciální energii. Hlavní novinkou této studie tedy je to, že dokáže energii nejen ušetřit, ale také generovat.

Okno je tvořeno z několika vrstev. Obě krajní vnější vrstvy jsou tvořeny polykarbonáty a mezi oběma vrstvami polykarbonátů se nachází průhledná polymerní matice, ve které jsou rozmístěny částice oxidu vanadičitého. 

Tyto částice rozptylují dopadající světlo do stran. Na krajích okna už na světlo čekají sluneční fotovoltaické články, které jej mění na elektrickou energii.  

Chytré okno kromě této funkce ještě reguluje průnik příliš intenzivních infračervených slunečních paprsků, tedy nadměrného tepelného” záření. Vědci totiž zjistili, že mohou použít oxid vanadičitý jako transparentní nátěr pro regulaci červeného záření.

Vědci zjistili, že do teploty 68 stupňů Celsia prochází infračervené světlo oknem volně, protože oxid vanadičitý se za těchto podmínek chová jako polovodič. Při vyšších teplotách se už tepelné” záření slunce odráží zpět do vnějšího prostoru, protože oxid vanadičitý se pro infračervené paprsky prakticky změní v kov. Viditelné světlo ovšem stále prochází oknem normálně.  

Datum: 24.4.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz