Solarninovinky.cz

Kanada musí ukončit diskriminaci zahraničních solárních firem

Kanada neuspěla s odvoláním u Světové obchodní organizace (WTO) ve sporu s Evropskou unií a Japonskem. Tyto země Ottawu už dříve obvinily z diskriminace zahraničních firem, které podnikají v oblasti obnovitelných zdrojů. O verdiktu WTO dnes informovala agentura Reuters.

title=


EU a Japonsko loni v prosinci uspěly před WTO se stížností, že Kanada platila víc peněz firmám, které vyrábějí elektřinu z obnovitelných zdrojů za použití domácích technologií. Napadený program zavedla kanadská provincie Ontario. 

Podle WTO Kanada porušila některá ujednání, jimiž se řídí pravidla světového obchodu. Verdikt může podle Reuters zpochybnit i další podobné programy. 

Případ byl pozorně sledovaný, neboť se týkal požadavků na místní obsah. V takové situaci se vlády snaží zajistit, aby domácí firmy měly garantováno, že se budou snáze dostávat k velkým projektům. 

Kritika směřuje v rámci WTO rovněž na Brazílii, Indii, Indonésii nebo Nigérii. Tyto země totiž mají podobné programy, které upřednostňují zájmy domácích firem u velkých zakázek na výstavbu infrastruktury. 

Na EU si naopak stěžuje Čína, které se nelíbí pravidla podpory energie z obnovitelných zdrojů v Itálii a Řecku. Peking tvrdí, že tyto země diskriminují čínské firmy, které do Evropy dovážejí komponenty k solárním panelům.
 

Datum: 15.4.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz