Solarninovinky.cz

Americká solární asociace chce zrušit cla na dovoz čínských panelů

Podle návrhu Americké solární asociace (SEIA) by měly být celní bariéry dovozu fotovoltaických technologií z Číny zrušeny a místo nich vytvořen zvláštní fond na pomoc americkým výrobcům, do něhož by přispívala Čína. Vysoká cla totiž poškozuje firmy v obou zemích.

title=


V tuto chvíli je problém, že obchodní pravidla nefungují, jak mají, tvrdí John Smirnow, viceprezident SEIA zodpovídající za obchod a konkurenceschopnost. Dodává, že zařízení pro solární elektrárny má velmi složitý dodavatelský řetězec a že spoléhání se na stávající systém urovnávání mezinárodních obchodních sporů není možné. 

Obchodní válku loni zahájilo americké ministerstvo obchodu, které uvalilo antidumpingová cla na čínské solární panely s tím, že Peking své výrobce dotuje a ti pak produkci pod výrobní cenou vrhají na americký trh. Stížnost iniciovala americká pobočka německého solárního gigantu SolarWorld. 

Čína odpověděla letos v létě, když uvalila předběžná antidumpingová cla na dovoz polysilikonu, který se používá k výrobě solárních panelů, z USA a Jižní Koreje. Minulý týden čínské úřady oznámily, že na americký polysilikon bude uvaleno vyrovnávací clo ve výši až 6,5 procenta. 

SEIA nyní navrhuje zrušení cel a pro americké výrobce panelů chce zřídit fond, z něhož by sami mohli čerpat prostředky na dosažení větších úspor z rozsahu. Platby do fondu by se prý vrátily díky úspoře ze zrušených cel a levnějších článků.

Datum: 6.4.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz