Solarninovinky.cz

Midsummer vyvinul unikátní proces pro recyklování vzácných kovů z CIGS panelů

Společnost Midsummer, přední dodavatel výrobních linek pro cenově efektivní výrobu CIGS solárních článků, vyvinula unikátní proces pro recyklaci zbylých vzácných kovů jako indium a gálium při výrobě solárních článků s tenkou vrstvou CIGS. Tento unikátní proces významně sníží materiální náklady na výrobu tenké vrstvy CIGS.
 
Midsummer

V úzké spolupráci s profesorem Christianem Ekbergem a studentkou PhD Annou Gustafssonovu ze Swedish Chalmers University of Technology vyvinula společnost Midsumer unikátní proces pro recyklaci materiálu CIGS, který neskončí na solárních článcích. Tento proces recykluje materiál, který zbude z rozprašovacích elektrod (30 až 40 procent).
 
„Normálně, když recyklujete tento druh materiálu, obvykle materiál rozpustíte surový. Ale tato nová a unikátní metoda je daleko citlivější, protože proces umožňuje odstranit všechen selen, než rozpustíte materiál na jeho složky pomocí různých kyselin,“ říká Sven Lindström, CEO, Midsummer. „Gálium a indium jsou drahé, vzácné materiály a tento unikátní proces nám umožňuje drasticky snížit materiální náklady a spolu s tím zachovat omezené zdroje země.“
 
Unikátní funkce tohoto procesu je, že odstraňuje selen pomocí kyslíku, a tím usnadňuje proces zachování okysličených kovů. Toto je velmi dobré, protože selen může v určitých reakcích vytvořit toxické plyny.
 
„Materiál CIGS je rozdrcen na prášek,“ řekla Anna Gustafssonová, studentka PhD ze Swedish Chalmers University of Technology. Tato metoda umožňuje SeO2, aby se formoval a aby byl všechen selen oddělen od kovů. Oddělený selen může poté být přetvořen tak, aby jej bylo snadné znovu použít ve výrobě solárních článků bez dalšího vyčistění“.
 
Midsummer nedávno vyvinul vysoce efektivní proces pro výrobu CIGS bez kadmia na bázi nerezové oceli pomocí rozprašování. Díky použití rozprašování ve všech výrobních krocích, může být výrobní proces při výrobě solárních článků drasticky snížen, solární články mohou být vyrobeny bez kadmia a také na bázi substrátu nerezové oceli vhodné pro flexibilní moduly s lehkou váhou.
 
Použitím revolučního výrobního procesu pro výrobu solárních článků společnosti Midsummer pomocí rozprašování, mohou být solární články vyrobeny na bázi nerezové oceli – vhodné pro flexibilní moduly – a bez kadmia ve vyrovnávací vrstvě. 
 
Solární panely s tenkou vrstvou CIGS jsou tenčí a lehčí než tradiční křemíkové solární články ze skla. Rovněž nejsou toxické (bez kadmia) a mohou být vyrobeny bez rámů, a jsou proto ideální pro budovy a vozidla ve městech. Jsou flexibilní a lze je ohýbat.
 
Články CIGS společnosti Midsummer vypadají jako krystalové silikonové solární články, ale jsou vyrobeny ze substrátu nerezové oceli. To znamená, že jsou články vhodné nejen pro běžné solární panely, ale také pro flexibilní panely s lehkou váhou, které mohou být použity na membránových střechách či jiných strukturách, kde nelze použít tradiční  moduly.

Datum: 12.3.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz