Solarninovinky.cz

Google uvedl do provozu největší koncentrátorovou solární elektrárnu na světě

Minulý týden byla ve Spojených státech amerických oficiálně uvedena do provozu největší koncentrátorová solární elektrárna na světě. Na rozdíl od klasických solárních elektráren zde nenajdete žádné solární panely, ale jsou zde umístěny stovky tisíc otočných zrcadel pro koncentraci a zaměření slunečního svitu pro ohřátí vody a tvorby páry pro roztočení turbíny.

NRG

Oproti klasické solární elektrárně tak nedochází k přeměně světelné energie na elektrickou v rámci každého panelu, ale místo panelů jsou použita speciální otočná zrcadla, která odráží a koncentrují paprsky do jednoho nebo několika centrálních věží, které již obsahují nádrž s vodou a turbínu s elektrickým generátorem.

Celý komplex obsahuje celkem 173 500 nastavitelných zrcadel, která se ovládají centrálně a přizpůsobují se tak poloze Slunce. Elektrárna je rozdělená na tři části, které zahrnují tři věže s výškou 137 metrů.

Tato elektrárna má instalovaný výkon 392 MW. Jsou zde tři generátory, které vyrábějí elektřinu. Elektrárna má takový výkon, že dokáže zásobovat 140 tisíc domácností v Kalifornii

Toto zařízení pod názvem Ivanpah Solar Electric Generating System se rozprostírá na ploše zhruba 13 kilometrů čtverečných a je blízko hranice mezi státy Kalifornie a Nevada. Celý komplex stál  2,2 miliardy dolarů (44,3 miliardy korun) a  vlastní jej společnosti Google, NRG Energy, a BrightSource Energy.

Datum: 24.2.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz