Solarninovinky.cz

Česko vs. Slovensko 5:3 v hokeji, ale 0:2 ve fotovoltaice

Hokejový osud včera přichystal tradiční hokejové derby mezi Českou a Slovenskou republikou na olympiádě v Soči.  V dramatickém derby nakonec se štěstím Češi porazili Slovensko 5:3.

Hokej

Bohužel, v jiných oblastech Česká republika oproti Slovensku výrazně zaostává a Slovensko nás poráží. Jedná se například o ekonomiku a fotovoltaiku. Pro srovnání, zatímco slovenská ekonomika roste několik let po sobě, ta česká stagnuje. Přiznávají to i české politické elity, které na Slovensku jezdí a hledají zde inspiraci.

Během posledního měsíce dva významní čeští politici – premiér Sobotka a ministr financí Babiš-zavítali na Slovensko. Hledali zde inspiraci, jak nastartovat ekonomický růst v Čechách, a to po vzoru Slovenska. V této souvislosti premiér Sobotka sdělili, že jeho vláda se hodlá inspirovat Slovenskem ve věci zavedení elektronické evidenci tržeb podnikatelů a účtenkové loterie.

1:0 pro Slovensko ve fotovoltaice

Je škoda, že premiér Sobotka se na Slovensku nenechal inspirovat novým prosumerským modelem podpory malých obnovitelných zdrojů.  Bez licencí a komplikovaných schvalovacích procedur Slováci umožní svým občanům stavět malé fotovoltaické a větrné elektrárny na střechách bez provozní podpory.

Zde je třeba vyzvednout šikovnost Slováků. Obrátili se na Brusel a dokázali si zajistit eurofondy ve výši 100 milionů euro.  Ty poslouží jako jednorázová investiční podpora pro tradičně nedotované malé OZE na Slovensku.

2:0 pro Slovensko ve fotovoltaice

Slováci byli také více prozíraví, když krotili svůj solární boom v letech 2010-2011. Na rozdíl od Čechů nezavedli solární daň, která by potrestala solární investory za to, že na pobídku státu investovali do zelené energie.

Díky tomu nedošlo k poškození image Slovenska mezi zahraničními investory (na rozdíl od Česka…). Díky tomu slovenská ekonomika roste, na rozdíl od stagnující ekonomiky Česka.

Celkové skóre ve fotovoltaice je to 2:0 ve prospěch Slovenska nad Českem. Snad jen ten hokej jde občas Čechům líp…

Datum: 21.2.2014 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz