Solarninovinky.cz

Fotovoltaika může pokrýt až 15% evropské spotřeby elektřiny. Bez problémů s integrací do sítě

Podle sdělení evropského projektu PV Parity bylo potvrzeno, že větší rozšíření fotovoltaiky v Evropě v období mezi lety 2020 až 2030 může být uskutečněno i při zcela skromných nákladech.

title=


Autoři zprávy, vypracované Imperial College v Londýně, analyzovali a kvantifikovali náklady na systémovou integraci fotovoltaiky na 11 klíčových trzích EU. Cílem bylo zjistit, zda je možné instalovat do roku 2030 až 480 GW fotovoltaických elektráren, které by pokryly zhruba 15 % evropské poptávky po elektřině. Zpráva ukazuje, že je to nejen technicky proveditelné, ale že náklady na nezbytná opatření spojená se systémovou integrací jsou poměrně nízké.

Jedním z hlavních závěrů je, že významnou součástí nákladů na integraci fotovoltaiky mohou být náklady na vytvoření záložní kapacity, a to zejména na severu Evropy (zhruba 14,5 €/MWh). To souvisí s nižší schopností fotovoltaiky nahradit v těchto zemích konvenční výrobní kapacity – ve srovnání s jižní Evropou, kde je tato cena nižší a může být dokonce i záporná, protože existuje silná korelace mezi výkonem FVE a požadavky na dodávky ve špičce.

Druhou významou nákladovou položkou integrace fotovoltaiky jsou náklady na distribuční síť. Její posílení tak, aby vyhovovala potřebám fotovoltaiky, by do roku 2030 stálo přibližně 9 €/MWh. Tyto náklady se ovšem snižují, pokud se maximální spotřeba shoduje s vrcholem produkce FVE, jako tomu je na jihu Evropy.

Důležitým výsledkem analýzy je zjištění, že náklady na přenosovou soustavu spojené s integrací 480 GW fotovoltaiky do roku 2030 jsou poměrně nízké. Pro rok 2020 se odhadují ve výši kolem 0,5 €/MWh a do roku 2030 narostou na 2,8 €/MWh.

Další analyzovanou položkou jsou náklady na vyrovnávání sítě. Tyto náklady zohledňují vzhledem k nestabilitě výroby ve fotovoltaických zdrojích potřebu dalších vyrovnávacích generátorů k zajištění dostatečné rezervy. Nicméně tato položka je nízká – zhruba 1 €/MWh za předpokladu plně integrovaného unijního vyrovnávacího trhu.

Závěrem studie shrnuje, že náklady na systémovou integraci fotovoltaiky jsou poměrně skromné a do roku 2030 dosáhnou celkem asi 26 €/MWh. Podle výzkumníků z Imperial College tato zjištění potvrzují rostoucí atraktivitu fotovoltaiky pro evropskou ekonomiku. 

Zpráva současně poukazuje na skutečnost, že při využití dálkového řízení spotřeby pomocí tzv. odpovědi poptávkou (DR) nebo systému akumulace je možné náklady efektivně ještě snížit. Napříkad v případě využití DR o 20 procent.

Datum: 29.10.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz