Solarninovinky.cz

Ministr Chalupa: Velcí investoři do fotovoltaiky jsou nepřítelem státu

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v rozhovoru pro deník Právo označil boom solárních elektráren v letech 2009-2010 jako největší tunel novodobé české historie. Podle Chalupy jsou velcí solární investoři do určité míry nepřítelem státu.

title=

Níže Vám představujeme reakce ministra Chalupy na otázky věnované fotovoltaice, které publikoval deník  Právo minulý týden.

Řekl jste, že boom fotovoltaických elektráren nás bude stát až bilión korun. Připojil se váš resort k vyšetřování, kdo patří mezi fotovoltaické barony? 

Ministr Chalupa: Je to opravdu největší tunel novodobé české historie. Nikomu by určitě nevadilo, kdyby ty fotovoltaické články byly na střechách obytných budov, na stodolách nebo na protihlukových stěnách, ale zamořovat solárními poli krajinu tak jako u nás, nezlobte se, to je prasárna. Tento případ by měl být precedentem i pro ostatní v tom smyslu, že kdo dostává veřejné peníze, musí být známý. Proto se mimo jiné šetří, kdo za těmi elektrárnami stojí. Jedna věc je komise a představa pana prezidenta, druhá pak konání policie, o němž je informována bezpečnostní rada státu, jejímž jsem i já členem. To samo o sobě ukazuje na prioritu. Více, co se šetření týče, logicky nemohu říci. 

To znamená, že majitelé a investoři do fotovoltaiky, kteří se teď domáhají peněz od Česka v arbitráži, jsou nyní v podobné roli jako ve známém filmu Nepřítel státu? 

Ministr Chalupa: Do určité míry ano. Nejde nám ale o lidi se čtyřmi panely na střeše, to nejsou podvodníci, kteří si to registrovali účelově. 

Radí vám v tom, jak to ve fotovoltaice chodilo, podnikatel a sponzor ODS Albín Sybera? Má blízko k odpůrci fotovoltaiky Václavu Klausovi, ale zároveň se přitom v roce 2010 snažil coby investor prosadit výstavbu velké fotovoltaické elektrárny v Přibyslavi. Proti se postavili místní a ČEZ ji odmítl připojit. 

Ministr Chalupa: O tom vůbec nic nevím, že něco takového prosazoval. Děkuju za podnět, slyším to poprvé. Ale jak říkáte, tu elektrárnu nakonec nepostavil. 

Datum: 23.10.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz