Solarninovinky.cz

Premiér Nečas pověřil Bezpečnostní radu státu, aby se zabývala problematikou fotovoltaiky

title=Problematikou fotovoltaiky a firem s ní spojených se minulý čtvrtek mělo zabývat mimořádné jednání Bezpečnostní rady státu. O tématu už proto jednala Bezpečností rada státu, řekl Nečas, který se zúčastnil regionálního sněmu ODS v Pozlovicích u Luhačovic na Zlínsku. 

Snahu opoziční ČSSD zřídit k fotovoltaice sněmovní vyšetřovací komisi považuje za populistickou, podle něj by to ve skutečnosti vedlo jen k zamlžení celé záležitosti.

Ve chvíli, kdy chcete něco zamlžit, tak nejlepší cesta je politizace celého problému cestou zřízení vyšetřovací komise. To situaci natolik rozvíří a zamlží, že se nikdy nedopátráte reálného stavu, prohlásil premiér, který je přesvědčen o tom, že nyní mají jednat především bezpečností složky, proto jednala Bezpečností rada státu.

ČSSD chce o svém návrhu jednat příští týden se zástupci dalších stran v dolní komoře. Poslanci sociální demokracie chtěli vznik komise prosadit už ve středu při schůzi Sněmovny, ale neuspěli.
Předseda sociálnědemokratických poslanců Jeroným Tejc již dříve uvedl, že sociální demokraté se jakýchkoli zjištění komise nebojí. Neměli by se jich bát ani poslanci ODS a TOP 09. Poslanci obou vládních stran.

V únoru podpořila česká vláda veřejně Energetický regulační úřad (ERÚ) při prověřování výkupních cen solární elektřiny. Nečas tehdy na tiskové konferenci uvedl, že nyní se ukazuje celá řada velmi podivných okolností, které nastaly mezi lety 2005 a 2011. 

V televizní debatě v ČT pak upozornil, že některé zájmové skupiny podporující solární elektrárny jsou nesmírně agresivní a nehledí napravo ani nalevo.

ERÚ na začátku února oznámil, že někteří jeho pracovníci v letech 2005 až 2011 zřejmě postupovali nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny a že kvůli vyšším cenám vznikly škody za desítky miliard korun.. Sama předsedkyně ERÚ Vitásková ale čelí obvinění z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby kvůli údajně podvodnému získání licence na dvě fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku na konci roku 2010.

Za pěti z 20 nejvýkonnějších solárních elektráren v zemi stojí navíc podle zprávy ERÚ společnosti s akciemi na majitele, mají tedy skryté vlastníky. Vedení Nečasovy strany v jednom ze svých usnesení uvedlo, že ODS podporuje kroky vlády směřující ke zveřejnění vlastnické struktury společností, které čerpají veřejné peníze na obnovitelné zdroje.¨

Datum: 27.5.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz