Solarninovinky.cz

Letošní zima má neblahý vliv na výrobu solární energie

Letošní zima bude pravděpodobně nejchladnější za poslední desetiletí. Například průměrná teplota letošního března vychází okolo dvou stupňů Celsia. Za posledních 10 let půjde o nejmrazivější začátek jara.

title=


Zejména majitelům fotovoltaických elektráren dělá letošní nečekaně dlouhá zima starosti. Oproti stejnému období let 2012 a 2013 je totiž výroby ze solárních elektráren velmi podprůměrná.
Nicméně, zkušení majitelé fotovoltaických elektráren jsou smíření se skutečností, že listopad, prosinec, leden a únor jsou z hlediska provozu fotovoltaické elektrárny prakticky mrtvé měsíce. Pokud prý v tomto období dosáhne elektrárna 10 procent průměrné měsíční výroby, je to úspěch. 

Se sněhem a námrazou v zimním období jsou spojeny i další problémy. Váha sněhu a případné poryvy větru zatěžují konstrukce, na kterých jsou panely umístěné. Výkyvy teplot způsobují dilatace, které mohou představovat až 10 centimetrů na 100 délkových metrů konstrukce. Teoreticky hrozí i zhroucení celé instalace. 

Větší starosti přinášejí fotovoltaikům spíše drobnější, ale mnohem častěji se objevující provozní problémy. V důsledku vyšší vlhkosti a tepelného namáhání se zvyšuje riziko poruch. V porovnání s letními měsíci dochází s vyšší frekvencí k závadám na kabeláži, objevují se výpadky jednotlivých panelů nebo celých sérií, takzvaných stringů. 

Výkonnost fotovoltaických elektráren je samozřejmě limitována počasím. Pokud panely pokryje sníh, výkon je nulový. Někteří majitelé sněhovou pokrývku odstraňují. To však vyžaduje práci a náklady navíc. Letos v lednu byla výroba téměř nulová, i kdyby sníh na panelech nebyl, protože bylo prakticky celou dobu pod mrakem.

Prudký propad výroby elektřiny ze slunce v zimním období potvrzuje i Miroslav Šula, ředitel sekce Dispečerské řízení společnosti ČEPS. Zatímco na celkové roční výrobě v Česku se podílí fotovoltaika přibližně dvěma a půl procenty, v prosinci 2012 to například bylo jen kolem půl procenta. Vliv na pokrytí spotřeby v těchto měsících je zanedbatelný, uvádí Šula.

Datum: 21.5.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz