Solarninovinky.cz

Solární letoun se chystá na přelet USA

New York – Švýcarský pilot Bertrand Piccard chce se svým solárním letounem Solar Impulse začátkem května zahájit přelet Spojených států. Experimentální letadlo s alternativním pohonem odstartuje v San Francisku a má v plánu přeletět s několika zastávkami celé území USA od západního pobřeží k východnímu. Oznámili to organizátoři projektu.

title=


Americký let by měl trvat asi dva měsíce, oznámil Piccard společně se svým kolegou André Borschbergem. Na 5000 kilometrů dlouhé trase se uskuteční několik mezipřistání: jisté jsou zastávky ve Phoenixu, Dallasu a Washingtonu, k nim ale možná přibude i zastávka v Atlantě, Nashville nebo St. Louis. Do cíle v New Yorku má stroj dorazit v červenci.

V našem projektu jde o důležitý milník. Na tuto misi se moc těšíme, uvedl Borschberg.
Přelet Ameriky má být pro dvojici průkopníků jakýmsi testem před plánovaným obletem celé Země, který by se měl uskutečnit v roce 2015. Loni v létě letadlo Solar Impulse po etapách úspěšně absolvovalo cestu ze Švýcarska do Maroka a zpět.

Křehký letoun z uhlíkových vláken létá rychlostí zhruba 70 kilometrů za hodinu. Stroj pohánějí elektromotory, pro něž energii vyrábí fotovoltaické články umístěné na rozměrném křídle. Letadlo má rozpětí více než 60 metrů a váží asi 1600 kilogramů včetně pilota, tedy asi tolik jako malé auto.

Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci. Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010.

Datum: 12.5.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz