Solarninovinky.cz

Ministerstvo ŽP: Recyklační poplatek pro solární panely bude stanoven nejpozději v červnu

Podle sdělení zástupce Ministerstva životního prostředí (MŽP) Ing. Marka Livory, Ph.D. z Odboru odpadů není dosud stanoven recyklační poplatek pro solární panely. MŽP předpokládá, že recyklační poplatek bude stanoven nejpozději do června 2013. 

title=


Níže přinášíme stanovisko MŽP na další otázky, které se týkájí recyklace solárních panelů.

Musí se dovozci FV panelů povinně registrovat na MŽP nebo u aktredivotovaných institucí, pokud si panely pořídili před 31.12.2012 a mají je nyní skladem v ČR?

- V otázce skladových zásob se za směrné bere okamžik naplnění jednoho  kritérií v definici dle § 37g písm. e) zákona č.  185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů (dále jen zákon odpadech, tedy např. předání jiné osobě v ČR.

Podle našeho zjištění řada výrobců/dovozců solárních panelů o povinnosti registrace FV panelů  při dovozu do ČR bohužel stále neví. Je možné se registrovat i po termínu 28. února 2013. Pokud ano, jak mají výrobci/dovozci postupovat?

- K této otázce sděluji, že neznalost zákona bohužel výrobce (dle dikce zákona výrobce=dovozce) neomlouvá a pokud nesplní své zákonné povinnosti, mohou být sankcionování Českou inspekcí životního prostředí. Postup při správním řízení upravuje § 37i zákona o odpadech a vyhláška č. 352/2005 Sb., o nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady.

Jaká bude výše recyklačního poplatku při dovozu solárních panelů? Kdy bude vydána příslušná vyhláška MŽP, která stanoví mimo jiné i povinnost registrace pro recyklaci FV panelů na FVE, které byly uvedeny do provozu před koncem roku 2012?

- Recyklační poplatek není v současné době stanoven. Předpokládáme, že podrobnosti budou stanoveny do poloviny tohoto roku prováděcím právním předpisem.

- Na závěr bych Vás rád upozornil na aktuální dokument často kladené dotazy, který naleznete na webových stránkách Ministerstva ŽP a kde naleznete mnoho dalších informací

Datum: 30.4.2013 | Rubrika: Solarninovinky.cz

Zdroj: Solarninovinky.cz